Cukier kokosowy - tropikalna alternatywa

Drukuj
1 2 3

Cukier kokosowy pozyskiwany jest z soku naciętych pąków kwiatu palmy kokosowej. Jest to naturalna alternatywa dla cukrów dostępnych na rynku. W przeciwieństwie do innych cukrów staje się coraz modniejszy wśród orędowników zdrowego odżywiania.  W południowej części Azji od tysięcy lat stosowany jest jako tradycyjny środek słodzący.
 

 

 

 

 

Cukier kokosowy jest źródłem wielu
cennych substancji :
✔     16 Aminokwasów:
Glutamina,  która wspiera procesy metaboliczne                                                                                    
✔  Witaminy
✔     Minerały: potas, magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo, mangan
✔     około 79% sacharozy

Cukier z palmy kokosowej jest długotrwałym źródłem energii działającym przez cały dzień.
Cukier kokosowy  nadaje się również dla diabetyków ponieważ posiada bardzo niski indeks glikemiczny tj. 35.

INDEKS GLIKEMICZNY  ( w 100g ) :
Cukier rafinowany   -  68
Cukier trzcinowy     -  61
Klon                       -  54
Miód                       -  48
Agawa                    -  40
Cukier kokosowy   -  35
 
 Im mniejszy indeks glikemiczny tym stabilniejszy poziom cukru.

 

Sklep z cukrem kokosowym


Ocena: 0 głosów Aktualna ocena: 0

Komentarze / 0

Newsletter